Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ



Ένας απλός τρόπος για να διασκεδάσουν τα παιδιά στο κατηχητικό μας είναι και τα λεκτικά παιχνίδια. Αυτά δεν απαιτούν χώρο αλλά γρήγορη σκέψη και, κατ' επέκταση, διεγείρουν τον νου και βελτιώνουν την διανοητική εγρήγορση. 
Πολλά καλά από τα παιχνίδια αυτά, λοιπόν, τα οποία είναι ανέξοδα και καθόλου κουραστικά. Στα παιδιά αρέσει να μαντεύουν και να χρησιμοποιούν το μυαλό τους ενώ χαίρονται αφάνταστα από τη "νίκη" τους όταν πετυχαίνουν την απάντηση.

Τα παρακάτω παιχνίδια, όπως τα παίζαμε παλιά, τα βρήκα και τα ξαναθυμήθηκα από την ανάρτηση Παιχνίδια για μέσα στο σπίτι της ιστοσελίδας για γονείς mamakid η οποία μπορεί να βοηθήσει τους κατηχητές και σε θέματα χειροτεχνιών, ψυχολογίας του παιδιού, δραστηριοτήτων κλπ.
Το τρίτο παιχνίδι μάλιστα, του ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ, το είχαμε παίξει στο κατηχητικό που πήγαινα μικρή, όπου το κέφι που δημιούργησε ήταν ανεπανάληπτο.

Κρύο-Ζεστό
Αυτό είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε εύκολα με ένα παιδάκι μικρής ηλικίας. Ο ένας παίκτης κρύβει ένα αντικείμενο, π.χ. ένα κουκλάκι, σε ένα σημείο του σπιτιού και ο άλλος προσπαθεί να το βρει. Όσο ο παίκτης που ψάχνει είναι μακριά από το αντικείμενο ή ψάχνει σε λάθος μέρος, ο άλλος παίκτης λέει «κρύο». Όταν ο παίκτης που ψάχνει, πλησιάζει προς το αντικείμενο, ο άλλος παίκτης λέει «ζεστό». Με αυτή τη βοήθεια, ακόμα και το μικρούλι σας θα μπορέσει να βρει το αντικείμενο και να χαμογελάσει ως νικητής!



Βρες ποιο ζωάκι είσαι
Παίζεται με 2 άτομα, αλλά και με περισσότερα. Με 2 άτομα: ο καθένας γράφει σε ένα μικρό χαρτάκι κρυφά κάποιο ζώο και το κολλάει με κολλητική ταινία στο μέτωπο του άλλου. Ο καθένας θα πρέπει να βρει ποιό ζώο είναι, δηλαδή ποιό ζώο είναι γραμμένο στο χαρτάκι στο μέτωπό του, κάνοντας ερωτήσεις όπως «Ζω στο νερό;» ή «Έχω τέσσερα πόδια;» που οι απαντήσεις τους θα πρέπει να είναι μόνο «ναι» ή «όχι». Οι ερωτήσεις γίνονται εναλλάξ και όποιος βρει πρώτος ποιό ζώο είναι, κερδίζει. Με 3 ή περισσότερα άτομα: παίζεται όπως παραπάνω, αλλά κάθεστε σε κύκλο και ο καθένας γράφει ένα ζώο στο χαρτάκι και το κολλάει στο άτομο που βρίσκεται στα δεξιά του. Όταν έρθει η ώρα των ερωτήσεων, ο καθένας κάνει την ερώτηση που τον αφορά στο άτομο που βρίσκεται στα αριστερά του. Όποιος βρει ποιό ζώο είναι, κερδίζει και βγαίνει από το παιχνίδι, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν μέχρι όλοι να βρουν το ζώο που γράφει το χαρτάκι τους.



Γιατί-Διότι
Αυτό το παιχνίδι θα το παίξετε καλύτερα με μεγαλύτερο παιδί που να μπορεί άνετα να γράφει. Πάρτε ο καθένας από 10 χαρτάκια και ένα μολύβι. Ο ένας θα γράψει διάφορες φράσεις-ερωτήσεις ξεκινώντας με το «Γιατί…;», όπως για παράδειγμα «Γιατί τα μαλλιά σου είναι καστανά;» και ο άλλος θα γράψει διάφορες φράσεις –απαντήσεις ξεκινώντας με το «Διότι…», όπως για παράδειγμα «Διότι σήμερα κάνει κρύο». Ο καθένας, φυσικά, δεν θα γνωρίζει τι γράφει ο άλλος. Διπλώστε τα χαρτάκια αφού τα ετοιμάσετε. Μετά, τραβήξτε ένα χαρτάκι «Γιατί» και ένα χαρτάκι «Διότι» και διαβάστε τα. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις ίσως δεν βγάζουν νόημα, βγάζουν όμως άφθονο γέλιο!



Καλή διασκέδαση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις